Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 'ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ'


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 
από τις 6:30 μ.μ. μέχρι τις 9:30 μ.μ.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ (ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 18)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αυτό που κάνει κάποιον να πετυχαίνει στη ζωή, έχει αποδειχτεί στατιστικά ότι δεν είναι οι γνώσεις, τα πτυχία, τα υλικά εφόδια, οι γνωριμίες, ή ότι άλλο συνηθίζουμε να επικαλούμαστε σαν προϋπόθεση όταν μας απασχολεί ένα τέτοιο θέμα. Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω είναι βοηθητικά. Υπάρχει όμως κάτι που κάνει τη διαφορά. Μοιάζει να είναι το βασικό, το κύριο και… ίσως το μοναδικό συστατικό για να πετύχει η συνταγή και είναι :

Η Εμπιστοσύνη στον Εαυτό. Αυτό είναι που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς για να μπορέσουν να το προσφέρουν στα παιδιά τους απλόχερα. Έτσι μόνο η προσωπικότητα γνωρίζει πως με όποιο καιρό, με όποιες συνθήκες, με όποιες αντιξοότητες, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Να πέσει και να ξανασηκωθεί. Δυστυχώς στις μέρες μας παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο. Ενώ οι γονείς αγωνίζονται και συχνά κάποιοι το καταφέρνουν να υπέρ-προσφέρουν στα παιδιά τους όλα τα παραπάνω (γνώσεις, υλικά αγαθά, γνωριμίες) αδυνατούν να εμπνεύσουν το ένα και μοναδικό συστατικό της ευτυχίας. Ίσως γιατί οι ίδιοι δεν το διαθέτουν. Ίσως γιατί κανείς δεν τους το δίδαξε. Ίσως γιατί η δυτική τουλάχιστον κοινωνία καλλιεργεί το αντίθετο. Ίσως γιατί ολόκληρο το σύστημα βασίζεται ακριβώς σ’ αυτή τη διαμάχη. Να έχω ή να Είμαι. Στις μέρες μας μοιάζει να υπερισχύει ακόμη το πρώτο. Το «να έχω». Ας θελήσουμε να τολμήσουμε το δεύτερο. Το «να είμαι».

Χτίζοντας λοιπόν την αυτοπεποίθηση του παιδιού με τρόπους που θα το οδηγήσουν να «είναι» ανεξάρτητα από το αν «έχει», ίσως να καταφέρουμε να οδηγήσουμε την κοινωνία σε μια άλλη μορφή. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε το μικρό χαρταετό μας, να κόβει το σχοινί και να εξαφανίζεται στα πέρατα του ουρανού, με τη βεβαιότητα πως κάναμε αυτό που χρειαζόταν για μας, για εκείνο, για την κοινωνία. Τότε θα είμαστε σίγουροι πως βοηθήσαμε να δομηθεί ένας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΕΡΑΤΩ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗ (δυό λόγια για την ομιλήτρια)
Οικογενειακή Σύμβουλος, ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ατομικής Ψυχολογίας που εισήγαγε ο Alfred Adler και συνέχισε ο Rudolf Dreikurs. Έχει μαθητεύσει κοντά σε διεθνούς φήμης Ψυχολόγους παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάντα σε σχέση με θέματα όπως: γονείς – παιδιά – έφηβοι – οικογένεια – σχέσεις ζευγαριού. Έχει εκπαιδευτεί ως Life Coacher και διευκολύνει πιστοποιημένα μετά από ειδική εκπαίδευση στο Findhorn Foundation το διεθνούς φήμης αυτογνωσιακό και ταυτόχρονα πνευματικό επιτραπέζιο παιχνίδι Transformation Game™.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καινούριοι γονείς για καινούρια παιδιά» που πραγματεύεται το θέμα της σχέσης γονιών – παιδιών δίνοντας έμφαση στη πνευματική διάσταση του ρόλου του γονιού καθώς και στα ιδιαίτερα χαρισματικά παιδιά που άλλοι ονομάζουν «Indigo» εισάγοντας τον όρο «Αλπινιστές και Σκαπανείς».
Εμπνευστής και δημιουργός ενός μοντέλου αειφορίας και βιωσιμότητας το «Ελπιδοχώρι» στην Αργολίδα. www.elpidohori.gr Έχει φιλοξενηθεί σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα που αφορούν τις σχέσεις γονιών παιδιών. Δέχεται ιδιωτικά σε προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες. Περισσότερα στο www.allazo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου